xxx

Vall del Madriu

Intineraris de muntIanya Andorra, excursions de muntanya.

 

Situació : Les Escaldes
Temps: 4h 00mn anada.
Desnivell: 1.278 m.
Dificultat: Fàcil però llarga.

 

 Vall del Madriu Ramio,excursions hotel Univers Encamp Andorra

 Vall del Madriu estany de la Bova,excursions hotel Univers Encamp Andorra

 

Agafarem la carretera d’Engolasters i a 1 km trobarem una cruïlla. Girarem a la dreta en direcció a la Comella fins a creuar el riu Madriu. Uns metres més enllà, trobarem un rètol indicant Ràmio i l’estany de l’Illa, de on surt un camí.


Agafarem aquest camí empedrat que està molt ben marcat i que s’endinsa mica en mica cap al fons de la vall. Arribarem al pont Sassanat i travessarem el riu cap al cantó dret on trobarem uns bonics salts d’aigua. Seguirem el camí, encara empedrat fins a arribar al pont de Entremesaigües, el qual no creuarem. A l’esquerra ens queden unes bordes i continuarem pel camí fins a arribar a Ràmio, conjunt de bordes algunes d’elles reconstruïdes.


A la nostra esquerra, queda el camí que ve de Coll Jovell i del llac d’Engolasters. Seguirem pujant pel camí, la vall s’estreny altre cop i creuarem el Pas del Xic, protegit per una barana de ferro. Anirem fent camí fins a arribar al refugi de Fontverd, on hi ha un planell dominat per la Tossa de Braibal a la nostra esquerra. Un tros més amunt arribarem a la Farga Vella i al Pla de l’Ingla, lloc pintoresc, on el riu es divideix en varies branques degut a la poca inclinació del terreny. Impressionant vista de la Serra de Sirvent i el Pic de la Colilla amb les seves parets granítiques. A l’extrem oriental del Pla de l’Ingla, trobarem el refugi del Riu dels Orris. Mica en mica, anirem deixant el bosc enrere i superarem una graonada amb llaçades fins a arribar a la pleta dels Pescadors on hi han petits llacs.

 

L’estany de la Bova ens quedarà a la dreta i passarem per davant d’una cabana de pedra. Una pendent suau superada per noves llaçades ens durà a l’estany rodó, que quedarà a la nostra esquerra. Tot seguit divisarem el refugi i la presa de l’Estany de l’Illa. Caldrà remuntar un petit llom fins a arribar al segon estany més gran d’Andorra, dominat pels pics de Ribuls, Pessons i Llops. La Portella blanca d’Andorra, altrament dita la Tossa Plana de Lles i la Tosseta de Vallcivera no estan gaire lluny.


La millor època de l’any per recórrer la Vall del Madriu és amb l’esclat de la primavera, encara que quan arriba la tardor, els arbres de fulla caduca la vesteixen de magnífics colors.

És l’única vall d’Andorra que ha estat declarada patrimoni de la UNESCO i no té cap carretera o pista forestal que la travessi ja sigui parcialment o totalment.


 http://www.excursionsandorra.com/excursions/pics/Planell Vall del Madriu.jpg

 

La vall del Madriu-Perafita-Claror, patrimoni Mundial de la Unesco

La vall del Madriu-Perafita-Claror és un paisatge cultural, una obra conjunta de l’home i la natura de gran excepcionalitat i amb importants valors estètics, històrics i culturals.

DESCRIPCIÓ DE LA VALL

AgolsLa vall del Madriu-Perafita-Claror és situada al sud-est d’Andorra, i ocupa una superfície de 4.247 ha. Aquest territori, que coincideix amb la conca hidrogràfica del riu Madriu, representa prop d’un 10% de la superfície d’Andorra i es reparteix entre terrenys de les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

A l’entorn d’aquest espai s’ha definit una zona perifèrica de protecció (zona tampó) que té una superfície de 4.092 ha. La suma de les superfícies de la zona central més la zona perifèrica representa gairebé una cinquena part del territori andorrà.

Com la major part del territori europeu, la vall del Madriu-Perafita-Claror no és un territori verge. L’home l’ha utilitzat, l’ha recorregut i n’ha gaudit des de fa segles, configurant un paisatge en el qual la seva empremta és present arreu.

Segons la Llei 9/2003, del patrimoni cultural d’Andorra, un paisatge cultural és una “obra conjunta de l’home i la natura, que forma una unitat coherent pels seus valors estètics, històrics o culturals”.

Els principals usos d’aquesta zona han estat l’activitat agrària (agricultura, ramaderia i explotació forestal), la siderúrgia i l’aprofitament hidroelèctric. Com a resultat d’aquests usos ens han arribat nombrosos elements que, integrats en un entorn natural únic, són generadors del paisatge cultural de la vall del Madriu-Perafita-Claror.

Del PATRIMONI NATURAL, els elements més destacats són la geomorfologia glacial (vall en forma d’U, circs glacials, sistema lacustre, geleres rocoses,…), els altiplans del Calm de Claror, la vegetació aigualosa (molleres, boscos de ribera…) i diverses espècies animals amenaçades (trencalòs, gall de bosc, perdiu blanca, mussol pirinenc, etc.).

Del PATRIMONI CULTURAL, el conjunt d’elements vinculats a l’activitat agropastoral tradicional són els més ben distribuïts: bordes (Ràmio, Entremesaigües...), feixes, cabanes de pastor, pletes, parets de pedra seca, orris, etc., a més d’una xarxa de recs en zones de conreu. De l’activitat siderúrgica sobresurten les restes de la Farga d’Andorra (a 1.900 m d’altitud), així com les nombroses carboneres situades dins del bosc. L’aprofitament hidroelèctric que es va iniciar als anys 1930 va generar una infraestructura pròpia, amb dues preses (l’Illa i Ràmio) i una conducció subterrània que comunica Ràmio amb l’estany d’Engolasters.

 

DECLARADA PATRIMONI MUNDIAL PER LA UNESCO L'ANY 2004

Estany IllaL'any 2004, la Unesco va declarar aquesta vall Patrimoni Mundial, en la categoria de paisatge cultural, en la qual tan sols hi figuren 84 bens d'arreu del món. Ara, Andorra ens dóna l'oportunitat de descobrir aquest tresor. Un indret que s'ha anat forjant al llarg del temps gràcies a l'harmonia entre la natura i l'home.

Aquest indret tan apreciat pels andorrans és un espai que ha mantingut intactes les estructures d'organització i gestió de l'espai des de l'època medieval. Una diversitat de paisatges, parets de pedra seca, bordes i cabanes, ramats i la presència ininterrompuda de l'acció humana desvetllen, sense discontinuïtats ni alteracions, períodes significatius de la història de les persones. Actualment, la ramaderia és l'única activitat tradicional amb una presència important dins la vall, que contribueix de manera essencial al manteniment del paisatge cultural de la zona.

 

A l'hotel Univers situat al centre d' Encamp, trobarà un hotel de muntanya diferent, càlid, acollidor, amb una marcada personalitat i un serveis i atenció irrefosable.
El ser un hotel petit i familiar ens permet oferir-li un tracte personal que el farà sentir com a casa, el gust i cura pels detalls, la diversitat de serveis i la qualitat dels productes del nostre restaurant, no deixa res a l’atzar perquè durant la seva estada, pugui gaudir al màxim del seu temps d’esquí, excursións de muntanya, i relax.

 

Hotel de muntanya Andorra, excursion Andorra, esqui Andorra.
Hotel a Encamp, hotel a Andorra, hotel de muntanya a Encamp Andorra, hotel a Grandvalira, excursions de muntanya, esqui de muntanya.
 
 

Copyright 2009 by Jaume Coma - hotel Univers

Webdesiugn by Jaume

Webmaster: hotelunivers@andorra.adValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
Website: M·SCA